VCP

Vanaf 1 mei 2013 beschikt de vv Loenermark over twee Vertrouwens Contact Personen (VCP). Nadat Hans van Driel deze functie al vanaf 1 september 2012 vervult, heeft Wietske Nijhof ons de toezegging gedaan vanaf 1 mei 2013 ook beschikbaar te zijn om als VCP binnen onze vereniging op te treden. Het bestuur is heel blij met beide toezeggingen en wenst hen veel succes met de uitvoering van deze nieuwe functie. Meer informatie over de rol en functie vind je in het protocol.

Waarom een VCP
Ongewenst gedrag is al lang geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het vindt ook plaats tussen sporters onderling, of tussen begeleiders. Indien slachtoffers melding willen doen van een geval van ongewenst gedrag, is het een probleem als ze daarvoor geen vertrouwd aanspreekpunt vinden binnen de vereniging. Het is een onderwerp dat niet makkelijk bespreekbaar is. Het ontbreken van een veilig luisterend oor, van iemand die raad geeft, maakt het extra moeilijk. Hierdoor kunnen pijnlijke situaties voor slachtoffers blijven voortbestaan. Dit moet niet en is ook niet nodig. Juist om deze reden is Loenermark overgegaan tot het zoeken en aanstellen van een VCP voor ongewenst gedrag.

Bijlage
Protocol VCP