‘Blijf je stil of praat je erover’

15 april 2022 14:00

Dat is de titel van een nieuwe campagne om voor iedereen een sociaal veilig sportklimaat te realiseren. Dus voor recreant tot topsporter, voor mensen, die gezond zijn, maar ook voor mensen met een beperking, voor vrijwilligers en fans, voor jong en oud, voor trainer, begeleider, coach en ga zo maar door. Deze campagne wordt ondersteund door het Centrum Veilige Sport Nederland van het NOC/NSF.

Sport is gezond en het maakt ons actiever, energieker en gelukkiger. Sport geeft afleiding, werkt verbindend en een sporter geniet meer van het leven. We hebben dat de afgelopen jaren bijna allemaal wel in meer of mindere mate ervaren. We zijn erg blij dat er weer volop individueel of in teamverband gesport kan worden met publiek langs de lijn.

Het voelt een beetje als een nieuwe start. En een nieuwe start biedt weer nieuwe kansen om iedereen veilig en met veel plezier te kunnen laten sporten. Hier kunnen we met ons allen voor zorgen door het voorkomen en definitief achter ons laten van grensoverschrijdend gedrag.

Bij vv Loenermark vinden we een veilig sportklimaat voor iedereen erg belangrijk en proberen we al sinds enkele jaren om meer zicht te krijgen op ongewenst gedrag, dit bespreekbaarder te maken en te voorkomen.

Binnen onze vereniging komen ons geen signalen van grensoverschrijdend gedrag ter ore. Dit wil echter niet zeggen dat het niet voorkomt. We weten dat slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag hier meestal niet over durven te praten. Maar wat wij niet weten, kunnen we helaas ook niet veranderen. Vandaar dat deze campagne zo belangrijk is om iedereen te leren de signalen te herkennen, het slachtoffer te steunen en gedrag bespreekbaar te maken. Wat is acceptabel gedrag? Wat valt binnen onze normen en waarden? Wat de een grappig vindt, kan voor een ander erg kwetsend zijn. Laten we met zijn allen alert zijn op ongepast en grensoverschrijdend gedrag. Praat erover met elkaar, zeg er op een opbouwende wijze iets over als je het ziet of hoort. Denk hierbij bijv. aan pesten, kwetsende opmerkingen maken, discriminatie of seksuele intimidatie. Ook wanneer je iets ziet of meemaakt waarvan je niet zeker bent of het kan, is het belangrijk hierover het gesprek aan te gaan.

Sport is van iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, geaardheid, religie, huidskleur, etc.

Zit je wat dwars of wil je ergens over praten, ga dan naar iemand die je vertrouwt of neem contact op met onze Vertrouwens Contact Personen (VCP) t.w. Hans van Driel en Wietske Nijhof. Dit gaat heel gemakkelijk via de button Ongewenst gedrag op de website van de vereniging of via deze link. Bovendien hebben wij geheimhoudingsplicht en kunnen wij alleen actie ondernemen met jouw toestemming.