ZOLL AED Plus volautomaat

ZOLL AED Plus volautomaat

17 maart 2022 17:15

Gerrit Blom

Elke AED (ongeacht het merk) bevat onderdelen met een beperkte levensduur. Door bijvoorbeeld veroudering of corrosie gaat de kwaliteit van deze onderdelen elk jaar achteruit, tot een goede werking niet meer kan worden gegarandeerd. Dit was het geval met de AED bij Loenermark.

Waarom de AED vervangen?
Elke dag worden gemiddeld 45 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand (niet alleen ouderen). Slechts 5 tot 10 procent van de slachtoffers overleeft het. Dit percentage neemt aanzienlijk toe wanneer er binnen ca. 6 minuten adequate hulp wordt geboden. Wanneer dit goed gebeurt, is de overlevingskans van het slachtoffer 50 tot 70%. Reden genoeg voor Loenermark om te investeren in een nieuwe AED.

Voor welke AED is gekozen?
We hebben gekozen voor de volautomatische ZOLL AED Plus. De AED's van ZOLL gebruiken zeer geavanceerde technieken om accurate metingen te doen. Deze metingen gebruikt de AED om de hulpverlener realtime feedback te geven over bijvoorbeeld de diepte en snelheid van de hartmassage tijdens de reanimatie.
De AED is stof- en sproeiwaterdicht en voorzien van een duidelijk instructiescherm met tekstregels en pictogrammen.

Wat is de beste plek om een AED neer te hangen?
De vraag is hangen we de AED binnen of buiten neer. Hiervoor hebben we advies bij de afdeling 'publieke gezondheid' van de gemeente Apeldoorn ingewonnen.

Hun reactie: "Een buitenkast is alleen zinvol als daarmee een betere 24/7 uur dekking ontstaat voor de directe omgeving. Dat is op de locatie van VV Loenermark niet het geval. De reden daarvan is dat zowel het aantal directe omwonenden als het aantal beschikbare burgerhulpverleners in de omgeving van VV Loenermark erg klein is. Bij een melding van hartfalen buiten de uren waarop VV Loenermark actief is, worden de AED’s bij de brandweer of de Brink ingezet omdat daar meer burgerhulpverleners in de buurt zijn die de AED naar het slachtoffer kunnen brengen. De burgerhulpverleners in de buurt van VV Loenermark worden direct naar het slachtoffer gestuurd. 
De AED heeft vooral meerwaarde voor uw eigen vereniging op het moment dat er mensen zijn."

Op basis van bovenstaande argumenten heeft het bestuur besloten de AED binnen, in de kleedkamergang te hangen. Op het moment dat er activiteiten bij Loenermark zijn is de AED altijd bereikbaar.
De nieuwe AED wordt woensdag 23 maart opgehangen. De oude AED buiten wordt weggehaald.

Cursus AED/reanimatie
Met LTC (tennis) is afgesproken dat we gezamenlijk een 'AED/reanimatie' cursus gaan organiseren. Hierover volgt binnenkort meer informatie.

 

Met sportieve groet,
Het bestuur

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!