Kantplanken rondom het kunstgrasveld

7 december 2021 17:15

Sportclubs zijn wettelijk verplicht om de verspreiding van rubberen korrels (infill) op kunstgrasvelden tegen te gaan. Partijen (zoals verenigingen) moeten ervoor zorgen dat rubberen korrels niet buiten het veld in de bodem of in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat valt onder de zorgplicht zoals omschreven in de Wet Milieubeheer.

Er zijn verschillende redenen dat de rubberen korrels buiten het veld komen:

• Blad van het veld afblazen
  • Borstelen van de mat
  • Korrels die aan gereedschap blijven zitten (bijv. aan banden of in de borstel)
  • Bal ophalen die over het hekwerk geschoten is
  • Korrels die plakken aan voetbalkousen en/of voetbalschoenen bij het verlaten van het veld

Kunnen we dat 100% voorkomen?
Nee, dat kunnen we niet. We kunnen er wel voor zorgen dat de rubberen korrels zoveel mogelijk op het veld blijven of opgevangen worden. Dit door gereedschap zoveel mogelijk op het veld schoon te maken en extra voorzieningen te treffen.

Een werkgroep heeft alle opties in kaart gebracht met de daarbij gepaard gaande kosten. Op basis van hun bevindingen is advies uitgebracht aan het bestuur en de Algemene Leden Vergadering.
Geadviseerd is het plaatsen van uitrij- en uitlooproosters en het monteren van kantplanken. Dit vraagt om een behoorlijke investering. Dankzij subsidie bijdrages is het verantwoord voor Loenermark deze investering te doen.

In de Algemene Leden Vergadering in oktober is unaniem besloten de opdracht tot het monteren van kantplanken en het plaatsen van uitrij- en uitlooproosters te verstrekken.

Ondertussen heeft SolidaFix de kantplanken gemonteerd. Het plaatsen van de uitrij- en uitlooproosters wordt, normaal gesproken, deze maand afgerond.